Llúcia Oliva de la Esperanza

Perfil biogràfic:

Llúcia Oliva es va llicenciar en Periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona i en Literatura, a la Universitat de Barcelona. És Màster en Periodisme Televisiu per l’American University (Washington, DC. USA) i Màster en Comunicació de Masses per la Universitat de Wisconsin (Madison, Wi. USA).

Des de 1987 al 2009 va treballar a TVE com a periodista.

De 2004 a 2008 va ser reportera del programa de reportatges de La2, En Portada, per el que va treballar a l’Argentina, Paraguai, Burkina Faso, Japó, Bèlgica, França, Vietnam, Algèria, Ucraïna, Estats Units i Sierra Leone. L’ Onze de setembre de 2001 va ser enviada al Pakistan per cobrir l’atac nord-americà a l’ Afganistan. De 1990 a 1992 va dirigir la corresponsalia de TVE a Moscou i el 2001 hi va ser enviada per fer reportatges commemoratius del desè aniversari de la desfeta de la Unió Soviètica. És la primera corresponsal que TV3 va tenir als Estats Units, el 1984. Abans ja havia cobert diversos esdeveniments internacionals, com  el casament del Príncep Carles i Lady Diana Spencer o la guerra de Les Malvines.

També va dirigir els informatius del cap de setmana de TVE a Catalunya, i va idear i dirigir l’ informatiu local de La2 Catalunya Avui. Abans havia treballat en diaris com l’AVUI, Catalunya/Express i Tele/Exprés i col•laborat en revistes i programes de ràdio. Ha cobert diversos conflictes internacionals

Té una llarga experiència en l’ensenyament del periodisme a les universitats catalanes Pompeu Fabra, Ramon Llull i a la Universitat Autònoma de Barcelona, així com a l’Institut d’Educació Contínua, (IDEC) de la Universitat Pompeu Fabra. També ha participat en  formació continua per a periodistes a la televisió pública basca ETB, a
la redacció central de TVE (Madrid), a Barcelona Televisió, a IB3 (Mallorca), a  Porto Televisió, a Portugal.

Premis:
Els anys 2006 i 2009 va guanyar el premi al millor documental de  l’any de la National Association of Hispanic Journalists (USA), amb els reportatges Pesadillas Americanas i En Nombre de Dios, respectivament. El seu treball Sierra Leone, marcados por la guerra,   obté el premi del Defensor del Menor  y la Asociación de la Prensa de Madrid del 2006.

El seu documental d’investigació, Objectivo: matar a Franco sobre els intents d’atemptat contra el general, va quedar finalista del Premi Ciutat de Barcelona del 1994.

És coautora junt amb Xavier Sitjà del manual de periodisme: Las Noticias en Televisión (1990, 1992 i 1996) i de Las Noticias en Radio y Televisión. Periodismo Audiovisual en el S. XXI” (2007).

Ha publicat diversos articles en revistes especialitzades i ha donat moltes conferències sobre periodisme.

És membre de la Junta directiva de la Societat Catalana de Comunicació (IEC) i presidenta del Consell de la Informació de Catalunya


Copyright © ADPC, 2011.