Montserrat Minobis Puntonet

(1942 – 2019)

Perfil biogràfic:

Montserrat Minobis, nascuda a Figueres, cursa estudis de Filosofia i Lletres i Ciències de la Comunicació.
L’any 1961 comença a treballar a Ràdio Popular de Figueres, Cadena COPE, com a locutora, redactora i guionista. El 1971 es trasllada a Barcelona, alterna estudis amb un treball en el departament literari de l’editorial Nova Terra.
El 1974 i fins 1976 entra a treballar a Ràdio Espanya de Barcelona. En aquests anys presenta un informatiu en català (el primer que es realitza en una emissora de ràdio) que dura poc temps a causa de les pressions de la mateixa empresa.

En 1976 entra a RNE a Catalunya, com a reportera per al programa Viure a Barcelona, de Ràdio Peninsular.  Sense deixar el treball de reportera a Ràdio Peninsular, el desembre de 1976 comença a Ràdio4 fent entrevistes per als programes culturals sobre literatura, cinema, música i arts plàstiques. Després inicia la sèrie d’entrevistes a polítics catalans elegits democràticament  per al programa Temps Obert, titulada Un Altre Caire. La sèrie continua amb personatges de la vida cultural i social del país.

Col•labora en els informatius de TVE a L’Informatiu Miramar fent de redactora i entrevistadora. També fa el magazine Can 80, dedicat a la gent jove. Dirigeix i presenta L’Informatiu Mati i el Bon Dia Catalunya.

Codirigeix un programa especial dedicat a la soprano Victòria dels Àngels i entre els anys 1993 a 1996 codirigeix L’Odissea un programa dedicat a la divulgació de les novetats literàries.

Col•labora en els seus inicis en el periòdic en català Avui (amb un espai dedicat a la ràdio en català). En la Hoja del Lunes; Oriflama, Hora Nova, Serra d’Or.

Des de 1971 milita activament en la lluita antifranquista.

Participa els anys setanta en els inicis del moviment feminista a Catalunya, i forma part de la Comissió organitzadora de les Primeres Jornades Catalanes de la Dona (1976).

Participa en el desenvolupament del Congrés de Cultura Catalana, coordinant l’àmbit ràdio.

Col•labora en la posada en marxa i realització del primer Congrés de Periodistes Catalans, el 1979.

Des del 1994 al 2002 presideix la Xarxa Europea de Dones Periodistes, de l’Estat espanyol. Membre fundadora de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya l’any 1992.  Durant 10 anys ha presidit aquesta entitat.

Presideix la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores/Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere. Coordina a Catalunya la Xarxa Mediterrània de Dones Periodistes i Comunicadores. Presideix l’Agència de Noticies amb Visió de Gènere La Independent, nascuda a Barcelona l’11 de Setembre de 2010.
Degana del Col•legi de Periodistes de Catalunya des del desembre de 2001 fins el març del 2004. I directora de Catalunya Ràdio de febrer de 2004 a juliol del 2005.

Bibliografia:
- A L’Atles de la Diversitat redacta en el capítol III Les formes culturals, l’apartat La Ràdio, Enciclopèdia Catalana, BCN 2004
- Aureli Maria Escarré, Abat de Montserrat, 1946-1968. Col. Arnau de Vilanova. Ed. La Llar del Llibre, 1978
- Rigoberta Menchú. La veu dels indígenes. Biografia. Pòrtic. BCN. Col•lecció dones del XX, 2003
- Aquí Ràdio… Crònica de les Ones a les comarques de Girona (1933-1982). Coautora amb Rosa Gil, 2004

Premis:
- Ciutat de Barcelona, pel programa Barcelona Oberta de Ràdio4 de RNE a Catalunya, 1987
- Espais del Centre d’Art Contemporàni Espais de Girona, 1990
- Atlàntida, la Nit de l’Edició. Gremi d’Editors de Catalunya, 1991
- Ràdio d’Omnium Cultural. Nit de Santa Llúcia, 1992
- Premi de l’entitat Ciemen., 1993
- Creu de Sant Jordi. Generalitat de Catalunya, 1996

Cursos i seminaris:
Curs de postgrau sobre el Gènere en el llenguatge informatiu a la UCA” (Universitat Centroamericana de Nicaragua), 2000.
Cursos sobre el Tractament informatiu en els mitjans de comunicació de la violència de gènere, ICPS.
Col•laboradora i professora en el Màster oficial de Pedagogia Social i Comunitària de la Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna. Universitat Ramon Llull (Curs 2007-2008), impartint un seminari sobre Xarxes.
Ponent en el curs As mensaxes de xenero nos medios de comunicación social. Xunta de Galícia, 2004.
Ponent en el I Congrés Internacional Violència de Gènere: mesures i propostes per a l’Europa dels 25, promogut per la Fundació Frente a la Discriminación y los Malos Tratos: Tolerancia Cero de la Generalitat Valenciana i  la Universitat de València, 2006
Curs sobre La Mujer, organitzat per la Asociación de la Prensa de Madrid, 2008
Participa al Seminari internacional E Allora Le Donne… política, lavoro, informazione, multiculturalismo, diritti. Roma, 2008.
Ponència El Lenguaje con Visión de Género en los medios de comunicación. III Encuentro Internacional de Periodistas con Visión de Género, Bogotá (Colòmbia), 2009
Ponència El lenguaje incluyente: Un reto para los medios de comunicación. Jornada de Mujeres Sindicalistas de la Secretaria Confederal de la Mujer de CCOO, Madrid 2010.


Copyright © ADPC, 2011.