Mercedes Laspra Henrich

(1915)

Perfil Biogràfic:

Mercedes Laspra va néixer a Astúries, per casualitat, al 1915 en una família benestant originària del barri de Sant Gervasi de Barcelona. El pare, enginyer de telefònica, va morir quan ella tenia pocs mesos i això provoca la tornada familiar cap a Barcelona. Ella va ser la petita de tres germans. Va estudiar a les monges Concepcionistes de Les Cort i va anar a pensionat, tal com feien totes les noietes de bona família. Als 13 anys, marxa una temporada a Alemanya. Aprèn l’ idioma i gaudeix de la vida amb els seus cosins i tiets. Just abans d’acabar-se la Guerra Civil torna a Barcelona i busca feina per que diu, s’avorreix sense fer res. Però tot i que la situació social és complicada, Laspra troba feina de secretaria de direcció en una fàbrica de nines. La guerra enfonsa el negoci i els últims mesos de la guerra entra treballar al Departament d’economia de la Generalitat.  Just quan es torna a quedar sense feina per segona vegada, escolta per la ràdio, la crida que fan per buscar locutors. S’hi presenta i passa les proves d’oposició, quedant-se a Radio España de Barcelona durant 50 anys i convertint-se en la veu de la mítica Montserrat Fortuny d’un consultori que ha marcat la historia femenina col•lectiva de molts catalans. Cert és també però que quan Laspra arriba a Radio España és l’hivern de 1939 i els soldats franquistes tot just han ocupat l’emissora. La noia és família d’en Gonzalo Serraclara un dels nous dirigents de l’estació.

 “En 1939 ejerció funciones directivas el abogado, publicista y delegado del consejo de Administración, Gonzalo Serraclara de la Pompa, persona extensamente relacionada con círculos culturales y políticos de la época.
(…)Serraclara siempre ha estado vinculado a la directiva de la emisora
.” (SALILLAS, 1980: 169)
La primera cosa que recorda haver llegit per la ràdio fou un poema, en català sobre la Mare de Déu de Montserrat, mentre els soldats ocupants de l’antiga Ràdio Associació la vigilen i li diuen, un cop ha acabat de llegir, que a partir d’aquell moment el català no es tornaria a sentir per a aquella emissora.

La seva feina a Radio España va començar amb la publicitat llegida i molt aviat li van encarregar el que seria un mític consultori de la ràdio de la postguerra: ‘El Consultorio de Doña Montserrat Fortuny’. Mercedes Laspra es jubila de Radio España al 1981.

Durant tots aquells anys mai no es va escriure un guió.


Copyright © ADPC, 2011.