Roser Bofill Portabella

(1931-2011)

Perfil biogràfic:

Roser Bofill, nascuda a Barcelona l’any 1931, és una periodista catalana que ha dedicat tota la seva vida al món del periodisme. Va estudiar a l’escola de Periodisme del CIC en una de les primeres promocions. És mare de 4 filles.
En el transcurs de la seva llarga trajectòria ha ocupat diversos càrrecs de responsabilitat en publicacions catalanes.  Des de 1956 dirigeix El Ciervo, una revista fundada a Barcelona l’any 1951 que conté articles de cultura i d’opinió. El càrrec l’ha ocupat durant anys juntament amb el seu marit, l’escriptor i periodista català Llorenç Gomis (1924-2005), que va ostentar els càrrecs de conseller de direcció, subdirector i coordinador editorial de La Vanguardia i director del desaparegut rotatiu El Correo Catalán.

Va crear la revista Foc Nou l’any 1974. Des de la seva creació i durant 25 anys va ser-ne la directora. L’any 2000 passa a exercir la funció d’editora de la publicació i cedeix la direcció al periodista Jordi Llisterri. Es tracta d’una publicació mensual que pertany a l’empresa editora de la revista El Ciervo. Conté articles d’opinió, d’anàlisi i informació sobre l’actualitat social, eclesial i religiosa. S’ha consolidat com un punt de referència informatiu pels sectors més oberts i renovadors del cristianisme. Ara també disposa de la seva versió digital: www.focnou.cat

A més, Bofill també realitza mensualment col•laboracions a la revista valenciana Saó.

Paral·lelament a la seva trajectòria professional destaca la seva vessant associativa doncs va ser presidenta de l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC), una associació que va néixer l’any 1983 amb l’objectiu de contribuir al procés de normalització lingüística i defensar els interessos de les revistes associades. A més, ha presidit l’Associació d’Amics del Montseny.

En diverses ocasions, Bofill ha estat reconeguda per la seva dedicació i la seva dilatada trajectòria en el món del periodisme: l’any 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi de la mà d’aleshores President de la Generalitat, Pasqual Maragall, i dos anys més tard va ser guardonada amb al Premi Rosa del Desert 2008 per més de 50 anys de dedicació constant al periodisme amb rigor i honestedat, un reconeixement atorgat per l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC).

Destaca, a més, la seva aportació a la literatura, amb obres com:
- Creo, ayuda mi poca fe.
El dia d’avui.
Boira baixa.
D’els Bofill de Viladrau.
- Quédate con nosotros.


Copyright © ADPC, 2011.