Magda Ballester Sirvent
(1948)
Perfil biogràfic:
La lleidatana Magda Ballester, cursa estudis de Primària i Secundària al Col·legi Sagrat Cor de Maria i l’Institut públic avui anomenat Màrius Torres, de Lleida. Diplomada en Periodisme per l’Escola de l’Església, en els anys 1965 a 1967, a la Escuela de Periodismo de la Universidad de Navarra i durant els anys 1967 a 1969 a l’Escola del CIF de Barcelona.
Mare de dos fills. Actualment està divorciada i gestiona la seva pròpia empresa.
Ben aviat ja comença a exercir de periodista. Amb 21 anys, l’any 1969 treballa de redactora de la secció local al Diario de Lérida, publicació de notícies i reportatges sobre els problemes dels barris de Lleida, les protestes dels treballadors, les represàlies, els concerts de música populars (Ovidi Montlló, Paco Ibáñez, …), les manifestacions, les dificultats d’integració de les persones disminuïdes, etc. A Calle Mayor, fa un article d’opinió diari.
Eren anys encara de dictadura franquista i El Ministerio de Información y Turismo, presidit per Manuel Fraga Iribarne, va obrir tres expedients a Diario de Lérida per articles publicats.
A finals de 1970 desapareix Calle Mayor i la Magda passa a la secció de comarques del Diario.
Publica reportatges d’investigació –el què aleshores es podia investigar– en el suplement comarcal setmanal del diari sobre la lluita dels pagesos contra les peonades teòriques –un injust sistema tributari–, els problemes de l’oli de les Garrigues, la denúncia dels pagesos de Cervià de les Garrigues contra un cacic, les característiques de la construcció de Torreciudad, que l’Opus mantenia en secret…
Paral·lelament, contacte amb el moviment unitari clandestí Comissions Cíviques i Comissions Obreres i inicia una participació activa en l’organització d’activitats i l’elaboració de documents i octavetes antifranquistes.
L’any 1971 és acomiadada del diari i presenta demanda per acomiadament improcedent davant la Magistratura Laboral. Manuel Jiménez de Parga tramita la denúncia per acomiadament improcedent.
A la vista a Magistratura Laboral, l’advocat de Diario de Lérida reconeix que l’acomiadament és improcedent. Per tant, ja no s’exposen els fets ni declaren els testimonis, entre els quals hi havia Néstor Lujan.
La clandestina Coordinadora de Partits de l’oposició –embrió de l’Assemblea de Catalunya– organitza una recollida de signatures a Lleida en contra de l’acomiadament i reclama la readmissió. Se’n recullen més de 1.000. Periodistes democràtics recullen també signatures i publiquen la notícia en els mitjans.
En l’àmbit de la lluita antifranquista, ingressa al Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) a finals de 1971 i uns anys més tard forma part de l’Assemblea de Catalunya, en qualitat de membre constituent.
El 1972 La Asociación de la Prensa de Lérida es nega a lliurar-li el carnet de periodista perquè, segons consta en el seu llibre d’actes, Magda Ballester és “indigna de ejercer la profesión”.
No disposar del carnet li impedeix aconseguir feina a la Hoja del Lunes, mitjà creat per contractar preferentment periodistes a l’atur. L’any 1973 finalment obté el carnet. Entra a treballar com a redactora a la Hoja del Lunes de Lérida (1973-1976). També fa de corresponsal a Lleida de la Hoja del Lunes de Barcelona.
Entre els anys 1976-1977 és la delegada de la revista Arreu a Lleida.
Fa de corresponsal a Lleida de diferents mitjans de Barcelona: El Noticiero Universal, Tele/Express…
També exerceix la responsabilitat de coordinadora de la revista clandestina Nova Lleida, editada pel PSUC.
Dins la vessant associativa, forma part de:
- L’Associació de la Premsa de Lleida
- La Comissió Col·legial de Cultura de Lleida
- El secretariat del Segrià del Congrés de Cultura Catalana
- La Federació d’Associacions de Veïns de Lleida.
En l’àmbit polític és secretària política del PSUC a Lleida i en les primeres eleccions municipals democràtiques, l’abril de 1979 és escollida regidora de l’Ajuntament de Lleida pel PSUC i exerceix el càrrec de portaveu del grup municipal d’aquest partit polític fins acabar el mandat, el 1983.
A partir de l’any 1984 es dóna de baixa del PSUC i comença una nova etapa professional com a redactora i cap de redacció al diari La Mañana
Redactora i corresponsal a El Periódico de Catalunya a Lleida així com també fa col·laboracions amb la delegació de TV2, Ràdio Lleida…
Durant 6 anys, entre 1990 i 1996 és la cap de Comunicació de l’Ajuntament de Lleida. Des de 1997 gestiona la seva pròpia agència de comunicació: Magda Ballester Comunicació, sl des d’on ofereix i gestiona serveis de comunicació, imatge i publicitat a empreses, entitats i institucions.