Maria Matilde Almendros Carcasona

(1922-1995)

Perfil biogràfic:

Maria Matilde Almendros Carcasona va néixer a Manresa i als 13 anys ja va començar a fer teatre, mentre estudiava a l’escola d’Arts i Oficis i treballava en una fàbrica de sabates.

Al llarg de la seva vida professional va saber sempre compaginar les seves dues grans passions: el teatre i la ràdio.
Així, l’any 1940, acabada la guerra, va fer la primera aparició radiofònica a Ràdio Club Manresa, actuant al mateix temps com a primera actriu del teatre Apolo de Manresa.

L’any 1952 va actuar al Romea de Barcelona en l’obra d’en Josep Maria de Sagarra, L’amor viu a dispesa, junt amb Maria Vila i Emília Baró. A partir d’aquesta interpretació, el locutor i polític català Joan Viñas Bona la va convèncer per fer ràdio-teatre i va crear o participar en els millors programes de Ràdio Nacional.
El primer va ser Fantasía, amb Maruja Fernández. Però el programa que més renom li va donar va ser España para los españoles, que es va emetre diàriament des de l’any 1964 fins al 1978 a Radio Nacional de España.
Ha estat una de les dones pioneres en parlar en català en temps difícils. Va participar en els programes Paraula i pensamentLa Veu de la SardanaNovel·la. I va formar part de l’equip que va iniciar la programació de Ràdio-4, l’any 1977, amb el programa Temps obert.
A les eleccions generals de 1977, les primeres després de la dictadura franquista es presentà a la província de Barcelona pel partit Pacte Democràtic per Catalunya Pacte, però no fou escollida. El 1990 va rebre la Creu de Sant Jordi i el Premio Nacional de Interpretación.  Després de rebre la Creu de Sant Jordi, va manifestar: “La Creu de Sant Jordi és molt important i el més recent però el major premi és poder estar en contacte amb el públic i que en escoltar la meva veu diguin: Aquesta és la Maria Matilde Almendros”.

Va morir a Barcelona el 15 de desembre de 1995.


Copyright © ADPC, 2011.