Jerònia Vidal Ordinas

(1951)

Perfil biogràfic:

Jerònia Vidal nascuda a Palma de Mallorca. Estudia periodisme a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i és llicencia l’any 1978, en una de les primeres promocions des que periodisme es va convertir en una carrera universitària.

Actualment resideix a Sant Pol de Mar i durant els anys 80 va viure a Sydney, Austràlia on va fer dos cursos de guionista a l’Australian Film and Television School.

La seva trajectòria professional en el món periodístic és llarga.  Ha treballat en premsa escrita, ràdio, televisió, agències de premsa així com en gabinets de premsa.

Comença el 1976 treballant com a redactora al diari del Movimiento Solidaridad Nacional. També feia col•laboracions a setmanaris com Oriflama, Semana, Teleradio i a la revista feminista Opción. Prèviament, l’any 1974 havia començat a fer de redactora en pràctiques a l’agència Europa Press.

En l’àmbit televisiu comença ja el 1977 de redactora en el gabinet de premsa de Televisió Espanyola. Després fa de reportera-guionista de TVE-Miramar en els següents programes:

- Cita a Mitja Tarda, amb Maria Aurèlia Capmany de directora.
- Tot Art, amb Joan Anton Benach i Antoni Bartomeus com a director i sotsdirector, respectivament.
- Entre Nosaltres, dirigit per Joana Trullàs.
- Barcelona RTVE, amb Pablo Dalmases com a director

A la ràdio, fa de col•laboradora a Ràdio Nacional de España en el programa Protagonistas de Luis del Olmo.

Durant 1 any, 1979-1980, treballa com a redactora al Gabinet de Premsa de la UAB.

Des de l’octubre de 1980 m fins l’octubre de 1986 va estar recorrent, juntament amb el Kiku Cusí, l’oceà Pacífic a bord de l’Eixerit, un veler de 10 metres.

Durant sis anys, van navegar des del Mediterràni, passant pel Carib, fins arribar a Austràlia. Va ésser un periple on van viure immersos en la natura i van conviure amb gent, societats i cultures completament diferents a la nostra. Una experiència de la qual va néixer al cap d’uns anys Rumb a un somni. Un llibre escrit entre el Kiku Cusí i la Jerònia Vidal, que relata les experiències del llarg viatge.

Des del Carib i el Pacífic i fins el 1982 continua fent de periodista enviant col•laboracions per a les revistes Lecturas, Algo, Yate, Jano i Magazine Actual.

Entre els anys 1983 i 1984, instal•lada ja a Sydney, fa de redactora-locutora dels programes en espanyol de l’SBS (Special Broadcasting Service) a Sydney, Austràlia.

I els darrers dos anys abans de tornar a Catalunya, entre 1985 i 1986 fa col•laboracions des d’Austràlia, Nova Caledònia, Vanuatu, Illes Salomó i Papua Nova Guinea per a El Periódico i les revistes Yate i Garbo.

El 1986, ja a Catalunya, comença una nova etapa professional treballant per a revistes editades des de l’Editorial Heres, com Pronto, Tele Indiscreta i Garbo.

Des de 1988 fins l’actualitat fa de directora dels productes Speak Up a l’Editorial RBA.


Copyright © ADPC, 2011.