Teresa Rubio Rovira

(1934)

Perfil biogràfic:

Teresa Rubio, nascuda a Barcelona l’any 1934, va decidir dedicar-se al periodisme quan poc més de dues dones escrivien als diaris.

Des de petita a casa seva es compraven dos diaris La Vanguardia i el desaparegut El Noticiero Universal,  aficionant-se a llegir-los diàriament. Als anys cinquanta mantenia una corresponsalia des de Nova York i, posteriorment des de Paris, la reconeguda i pionera periodista Josefina Carabias al Noticiero Universal i a altres diaris de l’Estat. Les seves eren les primeres cròniques que llegia en obrir el diari cada dia.

Va començar a exercir de periodista quan ni tan sols hi havia lavabos per senyores a les redaccions dels diaris. Però la seva carrera la va poder desenvolupar dedicant-se al que més li agradava: el periodisme de carrer.

Del 1953 al 1956 cursa estudis de periodisme a la Escuela Oficial de Periodismo a Barcelona i a Madrid. Estada a Londres al 1959-1960. Estada a Paris del 1961 al 1967, col•laborant del 1964 al 1967 al barceloní diari vespertí TeleExpres.

Al 1969, de tornada a Barcelona, treballa al Diario Femenino fent entrevistes i altres informacions. Del 1972 al 1974 esdevé una de les fundadores del Mundo Diario dedicant-se principalment a la informació municipal i de barris.
Entre els anys 1974 al 1978 treballa al Diari de Barcelona on elabora el mateix tipus d’informació municipal seguint tot mena de reivindicacions socials, veïnals i de col•legis professionals, tres moviments que varen tenir gran protagonisme a Barcelona al final de la dictadura franquista i durant la transició.

Al 1978 entra a formar part de l’equip fundador de El Periódico de Catalunya on treballa en la secció d’espectacles fins a la seva jubilació l’any 2002.

L’any 2005 va rebre el premi Rosa del Desert a la trajectòria professional que atorga l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya


Copyright © ADPC, 2011.