Carmen Alcalde Garriga

(1936)

Perfil biogràfic:

Carmen Alcalde, nascuda a Girona el 1936, ha estat una de les pioneres en el periodisme del nostre país, i una de les poques que ha obert camí i ha pogut demostrar la seva vàlua exercint càrrecs de responsabilitat en temps difícils per a les dones.
Fou redactora al diari Los Sitios de Girona i a La Hoja del Lunes.

El 1960 funda i posteriorment dirigeix la revista Presència. El 1968 treballa com a redactora al Diario Femenino.

Durant el període de la transició va desenvolupar un paper molt actiu en la lluita per la democràcia des de revistes com DestinoTriunfoCuadernos para el DiálogoBlanco y NegroLa Calle.

El 1976 va dirigir la revista feminista Vindicación Feminista, fundada per Lídia Falcón.

El 1982 va exercir de sotsdirectora de les revistes Magazín i Actual. Després, els anys 1983 i 1984 exerceix la responsabilitat de redactora en cap del Diari de Barcelona. També va treballar a El Periódico, l’AVUI o El Triangle.
Entre les seves investigacions destaca La mujer en la Guerra Civil Española i Cómo leer un periódico, realitzades el 1981 i una biografia de la dirigent anarquista Federica Montseny, el 1983.

Destaca el seu llibre Vete y ama, publicat per Ediciones Carena, en el què fa una radiografia de la societat espanyola de l’època.

L’any  2000 va rebre el premi Rosa del Desert a la trajectòria professional que atorga l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya


Copyright © ADPC, 2011.